Ett steg bak kan bli två fram

by on 12 november, 2014

New definition for recovery from addiction has been released

Häromdagen såg jag filmen ”Thanks for sharing”. En romantisk komedi som handlar om tre skilda karaktärer som lär sig att möta en utmanande och ofta förvirrande värld. De kämpar tillsammans mot en gemensam demon: sexmissbruk.

Denna film föll mig verkligen i smaken. Det var en bra blandning mellan komedi och allvar och jag tyckte man fick en ärlig och enkel bild av hur missbruk och beroenden kan se ut.

Sexmissbruk, eller hypersexuell störning, kan ta sig uttryck som tvångsmässigt tänkande på sex, ett inre tvång att utföra sexuella aktiviteter, förlorad kontroll eller sexvanor som medför stora problem eller risker. De som lider av sexmissbruk brukar beskriva det som att hela huvudet är fullt av sex. Sexuella behov och hur vi tillfredsställer dem varierar från person till person. Därför kan det vara svårt att dra gränser för vad som är sexmissbruk. Den som har en hypersexuell störning söker dock snabb tillfredsställelse eller kickar i olika situationer eller beteenden och utvecklar en ohälsosam relation till de sexuella aktiviteter han eller hon ägnar sig åt. För en del personer med hypersexuell problematik blir det sexuella beteendet en flykt från verkligheten som för en kort stund dämpar oro eller ångest men som snart ersätts av skam och tomhetskänslor.

I filmen fastnade jag för den fina gemenskap som fanns i dessa självhjälpsgrupper. Av ren kärlek och omtanke hjälper man varandra i vått och torrt för att kämpa mot en friskare vardag. Man får en unik tillit och förståelse tillsammans med personer som lidit av samma problematik som en själv.

Filmen visar även att det kan finnas risker för bakslag när man möter svåra motgångar eller när livet tar en snabb vändning. Stress och/eller avslutade relationer kan vara några utlösande orsaker. Men alla får inte bakslag och det beror till stor del på hur mycket man jobbat med sig själv.

Därför bör man vara försiktig när man har ett missbruk i bagaget. Det är lätt hänt att flyktbeteendet slås på och att missbruket vaknar till liv igen när man möter svårigheter. Det finns inget som säger ”en gång frisk – alltid frisk” och därför finns det en anledning till att alkoholister bör avstå ifrån alkohol och vi som lidit av ätstörningar bör vara försiktiga med dieter. Det jag upplevde som jobbigast i mitt tillfrisknande var att vi ätstörda var tvungna att äta våra tre mål om dagen medan en alkoholist kunde avstå ifrån sitt missbruk för gott och helt avstå från alkohol.

Precis som det finns underliggande orsaker till att en överviktig äter fel trots att han/hon vet att kroppen inte mår bra av det, så finns det orsaker till att vissa tränar för mycket trots att kroppen även behöver återhämtning. Det är inte så enkelt som att bara leva enligt alla råd. Det finns många psykologiska aspekter som spelar in.

Anna som driver bloggen trend och träning var modig och skrev öppet om sitt bakslag förra året. Kontrollen över ”ren” och nyttig mat kombinerat med en hög träningsdos var hennes sätt att hantera en stressig vardag. Det är vanligt att en ätstörning kan komma tillbaka flera år efter tillfrisknande, eftersom ätstörningen i vissa vall blir sovande.
Just när det gäller ätstörningar brukar det ta sig uttryck i en känslan av att vi vill kontrollera något, ofta mat och träning, för att uppleva få känna att livet är hanterbart igen. När livet känns för svårt är det frestande att ta till en utväg som inte löser några problem på lång sikt, men som gör att det känns bättre för stunden. Svälten dövar psykisk smärta.

Många vuxna som idag lider av ett komplicerat förhållande till kost och träning har ofta drabbats av återfall i sina ätstörningar på senare år. Dessa återfall sammanfaller ofta med stora förändringar i livet, som kriser, depressioner – eller graviditet. Det senare är så vanligt att det finns särskilda mammagrupper eller stödgrupper för gravida och nyblivna mammor med ätstörning, som Riksföreningen anorexi/bulimi-kontakt anordnar.

Många som haft en ätstörning har svårt för att gå upp så mycket i vikt som en gravid kvinna måste göra, säger Elisabet Wentz, överläkare på enheten för barn­neuropsykiatri på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus på Sahlgrenska. Därför rekommenderar jag alla att fortsätta med sin personliga utveckling och aldrig sluta träna sin självkänsla. Enligt mig är det den avgörande orsaken.

Allting som innebär en psykisk påfrestning för den f.d. anorektikern och får henne att känna att hon inte orkar längre, kan driva henne till en svältdiet igen. Jämför en rökare som slutat röka, risken för återfall finns alltid och därför är det viktigt att man fortsätter använda sina verktyg varje dag. När man drabbas av ett bakslag är det viktigt att inte se detta som ett misslyckande och klandra ner på sig själv. Det kommer inte hjälpa dig framåt, utan tvärtom – var snäll mot dig själv och ge och ta emot all kärlek du kan få. Det är verkligen viktigt att hålla sin egen lilla hand igenom denna process. I mitt tillfrisknande försökte jag tänka att ibland behöver man ta ett steg bak för att sedan kunna ta två steg fram. I ett tillfrisknande blir sällan resan från botten till toppen helt spikrak. Man behöver vara beredd på att möta en väg som ofta är motig och ganska krokig. Men slutdestinationen är värd varenda tår.

tumblr_m6bah1IioQ1rzxktgo1_5006123

Kommentera