Behöver du någon annan för att bli lycklig?

by on 26 januari, 2015

Jag är väldigt tacksam att jag valde att utbilda på mig just LifeCap och nu fått förmånen att samarbeta tillsammans med Gaya Pienitzka. Tänkte dela med mig av en text som hon skrev på LifeCaps Facebook sida förra veckan.

”Om relationer: Jag fick en fråga om relationer. Den handlade om att ”dejta en kille som verkar ha allt det jag söker”. Vi behöver relationer för att spegla var vi själva befinner oss (oavsett om de är av den intima arten eller inte). När vi har kommit långt med vår egen utveckling väljer vi att skapa alltmer konstruktiva relationer. Det kan även vara så att två personer som befinner sig i en gemensam intim relation kan ha kommit olika långt. VI väljer in andra människor som ”statister” på vår egen scen för att iscensätta det skådespel som vi själva behöver för att utvecklas. Det här kan låta tufft, det är naturligtvis enklare att tro på att ”Om bara vår partner ändrar sig, så blir det bra i relationen…” Men så år det sällan. 

Så länge vi använder relationer för att vi söker efter någonting som vi saknar i oss själva, så är vi inte klara med oss själva. De som går in i en relation för att de föredrar ett VI för att de har det jobbigt med sitt JAG har en del att arbeta med i sitt JAG. Det här blir extra tydligt för beroende- och medberoendepersoner. En smitning till det ”rosa-ljusblått-skimrande” som finns i en förälskelse gör att vi kan undvika JAG-arbetet ett tag och lägga fokus på VI:et. Förälskelsen kallas ibland för ett psykos-liknande tillstånd. Det brukar vara från tre till sex månader. Innan man är igenom den fasen i sin relation, ska man kanske bara ägna sig åt att njuta och inte dra så stora växlar på att man funnit någonting beständigt, för det är först därefter som det verkliga arbetat börjar. Om man ska klara av att skapa det som kallas för tredje gradens relation, behöver man ha kommit förbi behovet av att ha någon annan för att bli lycklig. Det är som det står på min frukostmugg: ” There is no way to happiness, happiness is the way”. Först när vi kan skapa lyckan i oss själva och inte behöver någon annan för att komplettera oss är vi framme. Vi går i livets skola för att vi behöver lära oss någonting, annars hade vi väl inte varit här? Så länge vi befinner oss på stadiet av att vara larv, behöver vi ”larva” oss. Vi kan inte förpuppa oss förrän vi är klara med ett stadie och gå vidare till nästa. Det är därför det är så vanligt att vi upprepar mönster. Det krävs ett tufft arbete med den egna utvecklingen för att kunna hamna på en högre relationsnivå. Personer som Nelson Mandela och Moder Theresa tycks ha gjort det här arbetet med sig själva och hamnat på en nivå där de ”äger” en universell kärlek. När vi kommit dit kan vi reflektera kärlek oavsett vilka människor vi möter och oavsett i vilken situation! Tyvärr har få av oss kommit så långt. Dem vi behöver vara mest vaksamma med är personer som ger sig ut för att vara ”gururs” på olika områden. På Lifecaps utbildningar speglar vi kursdeltagarna så att var och en ska kunna finna sina egna svar inom sig själva. Vi lär ut verktyg för att kunna se och hantera de egna strategierna och förklaringsmodellerna så att vi kan växa och bli vår egen ”guru”. VI har ett par platser kvar till utbildningen som startar vecka sju. Hör av dig direkt till info@lifecap.se om du är intresserad av att både gå en ordentlig resa med dig själv och att få redskap att coacha andra. När du gått coach-året går det att bygga vidare till Relations terapeut!”

 

Benny_A_S_468px__b468m

Kommentera