Del 1 – Kärlek eller medberoende?

by on 18 april, 2015

Jag tycker det är viktigt att vi börjar prata mer om medberoende eftersom de flesta av oss har erfarenhet av just denna problematik. Det finns många exempel på hur medberoende kan ta sig i uttryck. På ett eller annat sätt har vi nog alla någon gång blundat för våra egna behov och åsikter för att behaga någon annan. Vi har blivit uppfostrade i att det är fint och sätta andras behov före våra egna.

Men hur bra mår vi av att hålla på såhär och hur långt är det möjligt att fortsätta på detta sätt? Det häftiga är ju att när vi mår bra i oss själva hjälper vi automatiskt andra, det om något borde vara eftersträvbart.

Det är vanligt att medberoende förekommer i kärleksrelationer och kan många gånger vara svårt att veta vad riktig kärlek egentligen är. Jag rekommenderar alla att läsa boken ”I skuggan av livet”, där Lena Källström på ett lättförståeligt sätt beskriver hur dysfunktionella mönster i en relation kan se ut. När det man tror är kärlek egentligen är manipulation, kontroll och rädsla.

Vi har alla ett behov av att känna oss älskade, och detta behov kan många gånger vara så stort att man blir medberoende i relationer. Problemet blir då att din partner tycker om dig för någon du låtsas vara. Man tillgodoser partners behov före sina egna. Inom psykologin brukar man prata om ”egot”, den sida av oss själva som styrs av rädslor och som vill äga. Äkta kärlek är inte att ha ett behov av att äga sin partner.

”Egot håller oss fångna i tron på begränsning. Tron på begränsning skapar rädslor och ur dessa rädslor föds kontrollbehov, ägandebegär, habegär, skuld, svartsjuka, hat, vrede och mycket mer som påverkar vår förmåga att såväl ge som att ta emot sann kärlek. Egot lever i den föreställningen att kärlek är någonting som kan ägas.

I den villkorslösa kärleken finns inga förbud, där finns ingen skuld, där finns inga regler eller förmaningar. I den villkorslösa kärleken får både du och jag tillåtelse att vara och leva som dem vi i sanning är.”

De gånger jag får kontakt med kärleken inom mig själv vaknar en otrolig kraft till liv och den känslan är väldigt mäktig. Den enda person du kan förändra är dig själv. När du fokuserar på din egen personliga utveckling och börjar blomstra kommer din omgivning automatiskt förändras för dig. När vi vet att vi är värdefulla blir det betydligt lättare att välja sunda relationer som får oss att utvecklas och må bra.

”Så länge Du sätter upp regler och villkor, för hur Jag ska vara för att Du ska känna dig älskad, så kommer Jag aldrig att vara tillräcklig och Du kommer aldrig att känna dig älskad…”

 

medberoende

Kommentera