Vi lever i ett kicksökande samhälle

by on 9 oktober, 2015

Missbruk är resultatet av en separation mellan kropp och själ. Den separationen skapar ett tomrum. Jag har själv varit där. Var det inte bantningsmetoder som blev min drog så var det kärleksrelationer eller ett kraftigt festande.

Alla missbrukssubstanser, oavsett om det är alkohol, kokain eller något annat, är smärtstillande medel. Men lidandet av fysisk och känslomässig smärta, upplevs i precis samma del av hjärnan. När du upplever emotionell smärta, är samma del av hjärnan aktiverad som om du skulle blivit knivhuggen.

Beroenden både börjar och slutar med smärta. Så det alla missbruk har gemensamt är att de försöker lindra smärtan.

Det handlar inte om vilket missbruk man väljer utan varifrån smärtan kommer. Och vad man då ofta hittar är emotionell förlust eller trauma. Om det så handlar om sex-, internet-, relationer-, shopping- eller arbetsmissbruk, är alla dessa beteenden bara olika metoder för att komma bort från sin ångest på.

Så strunta i vad för bullshit folk försöker intala dig om, att det enbart beror på gener eller de kemiska substanserna. I grund och botten handlar det alltid om smärta!

Och alla dessa försök att smita ifrån den skapar bara ännu mer smärta. Och det är detta som är orsaken till alla dessa beroenden. Du måste börja känna på din smärta för att bli av med den.

Men man behöver någon som kan stötta med kärlek och motivation. Endast när det finns tillit, genuin medkänsla och någon som tillåter dessa personer att läka sin smärta, kan dem låta dig se sanningen.

Vi lever i ett samhälle som på ett eller annat sätt alltid handlar om omedelbar tillfredsställelse. Vansinnigt.
Vår kultur är baserad på (både ekonomiskt och psykologiskt) att inte stötta människor till att komma i kontakt med sig själva, sitt inre. Det handlar alltid om snabba kickar och undanflykter. Det är detta som gör det så svårt att hantera missbruk och beroenden i dagens samhälle. Beteenden som går ut på att fly ifrån sig själv har normaliserats…

 

12105732_1080932035251840_7876350314796560402_n

Kommentera