Ny bok på G – vad handlar beroenden egentligen om?

by on 13 november, 2015

Nästa bok kommer jag skriva tillsammans med tolvstegsterapeuten Susanne Fagerberg där vi går på djupet om vad beroende och missbruk egentligen handlar om. Drogen/svälten/alkoholen ger dig en illusion av att du har kontroll. Du får även ett falskt självförtroende som du inte vill vara utan. Du känner helt plötsligt att tack vare ditt beroende får du makt, både över din omgivning och ditt inre. Man blir en mästare på att manipulera för att få det man vill ha, och sviker därför ofta sin omgivning. Men allra mest sig själv.

Vi kommer lägga stor vikt vid att beskriva den där inre tomheten/smärtan som funnits där lååångt innan missbruket tar sin början. Många av oss som varit/är beroende visste mycket väl att vi lekte med döden, men det fanns en tillfredställelse i det (kicksökare som vi är). Drogen sviker dig aldrig, den är förutsägbar. ”Men människor går minsann inte att lita på”. Du tror därför att du behöver den för att må bra.

Beroende handlar om en föreställning att något yttre kan fixa ditt inre. ”Måste ha en partner, måste bara ta en joint till, måste bara handla den där jackan” osv osv… Du blir besatt av något som går före familj, vänner, ALLT.

Vi kan läsa oss till mycket. Men vissa saker i livet behöver vi egen erfarenhet av för att kunna förstå. Man fixar inte detta själv. Du behöver hjälp av personer som gått före. Psykiatrin i all ära, men du kan inte hjälpa en person som är beroende utan att ha varit där själv.

http://www.adlibris.com/se/bok/fran-dodstankar-till-livsgladje—atstorningen-holl-pa-att-ta-mitt-liv-9789197802055

 

12227133_10153419852488411_6923780282203185271_n

Kommentera