Självkänslan byggs under barndomen

by on 28 januari, 2014

80 procent av alla 15 åringar, både killar tjejer, är missnöjda med sin kropp! Var femte sjuårig tjej önskar hon vore smalare. 55 procent av alla killar mellan 16 och 21 år tycker att de har för lite muskler! Vi behöver få ett stopp på dethär nu och förebygga så alla barn där ute bygger upp en stark självkänsla!  Idag är det många som blandar ihop sitt egenvärde med sina prestationer och tycker bara dem duger när de får bekräftelse på sina prestationer.

När ditt barn kommer hem från matchen, låt din första fråga bli: ”hade du roligt?” istället för: ”hur gick det, vann ni?” Detta är viktigt men svårt. Man behöver tänka efter vad man förmedlar till sina barn. Får barnet bara kärlek och bekräftelse när han/hon presterar och inte när hon/han bara ”är” så är prestationsbaserad självkänsla ett faktum, och det hoppas jag vi alla vill undvika.
En ungdom som har en stark självkänsla och därmed känner sig tillfreds med sig själv påverkas inte av de sjuka idealen som den med låg självkänsla gör. Den otrygga individen suger åt sig allt som kan tänkas få den att må bättre, därför gör det ont i mig att se hur många som tror att lyckan sitter i hur man ser ut. Tillfredställelsen med sig själv kommer inifrån.

Självkänsla

 

Kommentera