Att fly ifrån sig själv

by on 23 augusti, 2014

Mårten började få ångest över sitt drickande. Han berättar att han alltid gillat att utmana sin trygghetszon men att han aldrig tidigare hade varit ute och dansat nykter. Han testade för att se vad som hände med honom och hans självkänsla när han tog bort allt ”fusk” som alkohol. Detta resulterade i att hans ångest försvann och att han blev mer närvarande. Det blev som en kick för honom och nu har han bara fortsatt. Mårten har varit nykter i ett halvår och till och med öppnat en nykter nattklubb i Stockholm som heter Sober.

Han säger att det tidigare flyktbeteendet grundade sig i en tomhet som gav sig i uttryck genom ett destruktivt bekräftelsebehov som han tillfredsställde med hjälp av b.la. instagram, facebook och kortvariga relationer med kvinnor.

– Det är på tiden att Sverige vaknar upp ur sin spritbubbla. Glorifieringen av att supa sig dyngrak och dricka sprit känns väldigt omodern. Att dricka för att njuta är en sak men att supa är att fuska och tyvärr också en flykt, skriver han i ett mejl till Nöjesbladet.

Att konsumera alkohol är ett lättillgängligt sätt att ”fuska” sig till en självsäkrare personlighet. När vi fått alkohol i kroppen upplever vi ofta att självförtroendet höjs för stunden. Många ifrågasätter när man väljer att inte att dricka. Men inte många frågar: ”varför dricker du?” Tillfredsställelsen som uppstår när alkoholen frisätter dopamin i hjärnan, leder till att man tappar alltmer kontakt med sitt riktiga känslosystem och får istället en tillfällig falsk känsla av lycka.

Människan har en tendens att använda olika flyktbeteenden för att slippa känna något jobbigt i livet. Ett flyktbeteende från vår egen verklighet kan vara att döva känslorna med alkohol. Vi har fått för lite kunskap i hur vi hanterar smärtsamma känslor och svårigheter i livet.

Fler skulle må bra av att inventera sitt inre. Jag ser det som min viktigaste investering i mig själv. Tyvärr betraktar många det som något negativt att gå i terapi men att gå till en personlig tränare ifrågasätts sällan. Vem har sagt att man måste må dåligt för att gå i terapi? Precis som det är en kick när man sätter personligt rekord är det en euforisk känsla att få kontakt med sina riktiga känslor.

Dricker du endast för att bli full? Testa och se vad som händer när du väljer att vara nykter. Vad får du för känslor och hur hanterar du dem?

Grymt bra initiativ av Mårten att starta denna nyktra nattklubb!

Famous-Party-Drinks  Non-stop-party-COSMOS-Science-Fiction

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/mårten-andersson-om-att-våga-förändra-livet-2846368

Kommentera