Känslobegåvad – medfödd extra känslighet, Del 1

by on 5 januari, 2015

Den här boken handlar om konsten att leva med att vara både och. Både stark och kraftfull, full av idéer och åsikter, kreativ och intelligent med ett starkt driv att utforska världen, välformulerad och initiativrik med väldigt mycket av entreprenör och utforskare i sig. Och känslig intill hudlöshetens gräns, med ett sinne som registrerar nyanser andra inte alls tar in, som reagerar kraftfullt på stimulans och med en hjärna som är programmerad för att bearbeta alla intryck på en djupare nivå än de flesta. (Drunkna inte i dina känslor: en överlevnadsbok för sensitivt begåvade, 2012)

I ena stunden kan jag vara sprudlande glad för att i nästa stund falla i gråt utan att ha någon aning om varför känslorna helt slog om. Jag har, precis som många andra, funderat mycket på det här och många gånger tänkt att det måste vara något fel på mig. Tidigare fick jag höra att jag varit känslig och därför skämts en del över detta och inte pratat med så många om det. Men med hjälp av min terapeut har jag insett att jag är en högkänslig person. Det betyder att jag har en tendens att ta in andras känslor, vilket gjort det svårt för mig att registrera vilka känslor som är mina och vilka jag ”tagit på mig”. Det har varit lika förvirrande som det låter.

Jag började lägga märke till detta karaktärsdrag när jag insåg att mina känslor hade en tendens att drastiskt förändras när jag var bland andra. Min dag kunde ha varit toppen, då jag haft ett ständigt ”flow” och känt mig väldigt glad. Men så fort jag kom hem och öppnade ytterdörren kunde mitt humör snabbt ändras för att ta en helt annan riktning. När jag skulle sätta mig med mina läxor kunde jag bryta ihop för att sedan få reda på att någon i min närhet varit ledsen utan att säga något. Om mina föräldrar hade bråkat märkte mitt känslosystem detta direkt vilket inte sällan påverkade mig – jag tog på mig mina föräldrars känslor, även om deras konflikt inte hade med mig att göra. I sådana situationer går jag direkt från pigg, energifylld och glad till ledsen, orolig och arg. Känner du igen dig?

Min terapeut och jag jobbar tillsammans med detta nu för att jag ska bli bättre på att ”stänga av” andras känslor när jag inte behöver vara delaktig i deras mående. Redan när jag började utbilda mig på LifeCap fick jag verktyg som jag nu använder för att ta reda på vilka känslor som är mina och vilka som är andras.

Tidigare kände jag mig väldigt annorlunda men nu kan jag istället se min högkänslighet som en gåva samt ett verktyg. Det är ju egentligen en tillgång att känna av andras känslor för att på bästa sätt kunna hjälpa till, men om man låter andras känslor ständigt påverka ens eget mående blir det lätt destruktivt. Det är otroligt skönt att jag i mitt arbete i alla fall lärt mig att hantera detta karaktärsdrag och därför kan hjälpa mina klienter istället för att påverkas själv. Jag har märkt att så länge jag är medveten om detta och fokuserar på något (t.ex. vad min klient säger) eller är i nuet på annat sätt, blir detta en tillgång istället för en belastning. Jag behöver bli bättre på att använda mina verktyg även i stressade situationer, då humöret verkligen kan åka berg- och dalbana.

Men både du och jag är människor vilket betyder att känslor kommer och går för oss alla. Känslosystemet kan slå om från glad till ledsen, ibland helt utan förvarning, på grund av att saker eller personer i vår omgivning påverkar oss alla på olika sätt. Att ens mående går upp och ner samt förändras är naturligt till viss del, och kan även bero på att händelser i vårt eget ”bagaget” som tryggas igång i olika situationer. Men för en högkänslig person sker detta allt för ofta utan att det har med ens eget känsloregister att göra. Då bör man fråga sig själv: ”men vänta lite nu, vems känslor är detta egentligen?”

Högkänsliga har ett rikt inre liv. Ett knoppande träd kan ge dem ett lyckorus.” – Psykologen Elaine Aron

hogkansliga

Kommentera