Känslobegåvad – medfödd extra känslighet, Del 2

by on 5 januari, 2015

- I vår västerländska kultur har ordet ”känslig” fått en negativ klang, men högkänslighet kan vara både en sårbarhet och en gåva, säger den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron, som skapat begreppet ”highly sensitive person”.

Det finns många olika anledningar till varför 15-20 procent av befolkningen blir extra känslobegåvade. En av anledningarna kan vara att det är genetiskt, du kan födas med extra känslighet precis som andra till exempel föds med en musikalisk talang.

Det kan även bero på uppväxt förhållandena. Du har kanske blivit tvungen att träna upp ditt känslosystem för att läsa av andras behov och känslor i din uppväxtfamilj, och på så sätt finnas där för en sjuk förälder eller för och undvika att hamna i trubbel. Forskare har kommit fram till att denna känslighet skapats för att alla grupper (både bland människor och även djur), behöver en i flocken som lägger märke till faror som hotar, tyder tecknen och känner av när någon i flocken inte mår bra. Två av tio som kan ta in detaljer, som har hjärnor som är inställda på att reflektera och processa intryck djupare, för att flocken ska överleva.

Stämmer många av dessa påståenden här nedan på dig så är sannolikheten stor att du har en förhöjd känslighet:

– Jag känner av stämningen när jag kommer in i ett rum med människor.

- Jag känner ofta vad andra behöver.

- Jag känner ofta hur andra mår.

- Vid kontakt med andra människor kan mina kan mina känslor snabbt ändras. Från ledsen till glad eller tvärtom.

- Jag känner ofta intensiva känslor.

- Jag tycker ibland att det är obegripligt att andra inte blir så berörda som jag av olika saker. Har de verkligen sett samma film som jag? Ser de inte skiftningarna i löven? Uppfattade de inte att den vi mötte var så ledsen?

- Jag är en entreprenör.

- Jag kan bli djupt gripen av konst, musik, litteratur, teater och film.
– Jag funderar över existentiella frågor.

- Jag kan prestera extremt mycket på begränsad tid. När jag är på topp är det inte någon som slår mig.

- Jag blir lätt uttröttad av många starka intryck.

– Jag har ett rikt inre liv.

– Det händer ofta att jag hör undertoner i det folk säger. Jag får en känsla av att något inte stämmer.

– Jag har större behov än de flesta av att vara för mig själv ibland.

– Jag njuter intensivt av skönhet och ser nyanser som många tycks missa.

– Jag är duktig på att skapa en trivsam atmosfär.

– Jag får ofta höra att jag är överkänslig, kommenterar som ”ta inte åt dig så mycket”, ”vad du överreagerar”

För att läsa mer om högkänslighet rekommenderar jag att du läser boken ”drunkna inte i dina känslor” som jag refererade till i förgående inlägg.

högkänslig1

Kommentera