Självkänsla som ett ämne i skolan

by on 29 april, 2013

Yttre hälsa finns som ett grundämne idag, det kallas idrott. Men hur kommer det sig att det inte finns ett grundämne som heter ”Inre hälsa”? Det är precis lika viktigt att vi tränar upp vår inre kondition som vår yttre.

Varför ska personlig utvecklingrules-of-the-soul-37_517b96759606ee330bd9ff33/inre hälsa vara ett grundämne?
 • Mobbning upphör. Människor som är trygga i sig själva känner inget behov av att trycka ner andra för att höja sig själva. 
 • Hela människor är friskare. Lyckliga människor sprider glädje och mår ännu bättre, detta leder till mindre psykiska sjukdomar. Man känner inget behov av att döva sina känslor med något missbruk och försöka ”hantera” den låga självkänslan. Min låga självkänsla försökte jag hantera genom en ätstörning. Studier har också visat att människor som vill lära sig nya saker, både om sig själv och andra är lyckligare än de som inte är intresserade av att utvecklas.
 • Färre röker. Vad jag vet så börjar rökning alltid med grupptryck och att man vill passa in, vara en i flocken/gänget. Det är alltid enklare att göra som andra, att följa flocken. Vi människor är flockdjur och vi gillar inte att vara utanför gruppen. Det är lättare att ha fel tillsammans än att vara den enda som har fel eller en avvikande uppfattning. Ju mer otränad självkänsla man har desto mer angelägen är man att söka trygghet och bekräftelse inom gruppen. Man vågar inte ha avvikande åsikter och även om det inte alltid känns rätt gör man det som troligen är rätt för att tillhöra gruppen.  
  •Bättre ställt ekonomiskt. Varför? Jo, man slipper onödiga utgifter genom att det blir mindre personer röker, shoppar för att döva sina känslor, mindre som solar solarium, mindre som skönhetsopererar sig, mindre som känner behov av att  köpa dyra märkeskläder bara för det är en liten lapp som är så viktig att visa upp inför andra. Mindre psykiska sjukdomar som utbrändhet, ätstörningar och depression som hotar samhällets ekonomi. 
 • Avundsjuka och svartsjuka blir främmande begrepp. Svartsjuka och avundsjuka grundar sig i låg självkänsla. Svartsjuka är inte kärlek utan rädsla. Det handlar om att man inte känner sig värd sin partner och oroar sig över att han ska hitta en som är bättre/finare eller vad det nu kan vara. Svartsjuka finns inte bara i parförhållanden. Det förekommer även mellan vänner, och mellan till exempel kolleger. Har man låg självkänsla när man inleder ett förhållande kan man även ha det lättare för att känna svartsjuka i förhållandet. Man kan känna att man inte duger, att man inte förstår varför ens partner är med en, och att ens partner kommer lämna en så fort han eller hon hittar någon bättre. Det är känslor som dessa som också kan föda svartsjuka.
 • Ärligare relationer. Man talar om vart gränsen går och tar ansvar för sig själv och sitt eget liv. Man har krav på vem man vill hänga med och är inte med någon/några bara för att känna bli ”populär” med så många vänner som möjligt.  
 • Inget behov att hävda sig. Vissa tror man kan bli övertränad och är rädda för att börja bli skrytiga. Detta är en missuppfattning. Ju tryggare man är i sig själv desto mindre behov känner man av att skryta för andra. Det kan också vara så att man försöker dölja otränad självkänsla genom att försöka vara superduktig och bäst på allt eller att man skryter om sig själv. Med vältränad självkänsla behöver du inte vara duktig för att vara någon. Du behöver inte lyckas bra på prov, ha läst läxan eller vara omtyckt av läraren för att vara värdefull. Du behöver inte prestera för att vara viktig och bra. Du är bra för den du är.
 • Mindre stress.
 • Bättre självförtroende. Med en bra självkänsla vågar vi prova nya saker för vi vet att vi har samma värde som person även om vi lyckas eller misslyckas. Detta leder till ökat självförtroende.
 • Mer tid. Med bra självkänsla har vi inte så mycket negativa tankar som tar energi och tid av oss och tillåter inte energitjuvar stjäla vår tid.
 • Mer framgång. Med personlig utveckling blir du mer klar över vad du vill få ut av livet, bättre på att sätta mål, och såklart bättre på att följa igenom och faktiskt klara målen.Många lägger idag tusentals kronor på sitt utseende, i strävan om att få bättre självkänsla. Men detta stämmer inte! Det är gratis att skaffa sig bättre självkänsla för den kommer inte genom yttre attribut. Många blandar ihop självförtroende med självkänsla och då menar jag inte bara bokstavligt. Många går runt och känner sig som ett misstag bara för att de gör ett.
 • Hög självkänsla bidrar till bättre skolprestationer. Man blir bättre på att fokusera på det man ska utan att försöka ha kontroll över vart kompisgänget gör och befinner sig, eller oroa sig för hur man ser ut i klassrummet.

  När man går i skolan verkar det inte som att det finns något som är viktigare än hur man ser ut. Hur ofta hör man inte unga tjejer prata om sitt eget och andras utseende? Det handlar om att vara snygg, smal och att hänga med de populäraste killarna som är tuffa och ser bra ut. Vi kan lägga flera timmar på gymmet varje dag för att se bra ut, men ägnar inte ens några minuter på att träna insidan av våra kroppar. 

  Min förhoppning med min kommande bok är att den ska vara ett litet bidrag till att vi ska få upp ögonen för hur viktigt det är att vi vågar vara oss själva, i alla lägen. Våga säga nej till elaka handlingar och våga ha fel, alldeles själva. Tänk på att det inte alls är säkert att medias bild av ett idealhem eller kropp inte behöver vara den som passar dig. Det är kul att sticka ut och vara annorlunda och det är stimulerande att diskutera med medmänniskor som inte delar våra åsikter. Tänk om vi bara hade en krydda när vi lagade mat eller en sorts bil, usch vad tråkigt. Att vi ser ut på olika sätt och tycker olika är det viktigaste ska vi vårda och värna, det är det finaste vi har.

Kommentera