Sola dig till cancer!

by on 8 april, 2013

Sola

Vill du vara en av de 500 svenskar som varje år dör i hudcancer?

För mig var det självklart att vara brun, smal och snygg för bara några år sedan. Jag kunde inte gå till skolan om jag inte sminkat mig ordentligt vilket kunde ta flera timmar. Inte nog med att det kostar massor med pengar att sola och sminka sig. Dessutom förstör man sin kropp och hy. Jag funderade inte ens på för vem jag höll på så utan bara körde på. Jag gjorde vad jag kunde för att intala mig själv att det var kul att stå framför spegeln, svälta mig själv och grilla mig i solen för att jag skulle uppfattas som fräsch och snygg.

Visst måste man vara rolig, se bra ut och vara populär för att få de rätta killarna? Utan att ens fundera, eller för den delen fråga killar vad de såg hos tjejer tar vi för givet att den bild som ges i media är det rätta utseendet. Anorektiska, trådsmala, hårt sminkade tjejer är ju de enda vi ser i TV-reklamen och vi vilseleds att tro det är någon sorts mall på en drömtjej. För mig kom varje dag att bli en tävling i utseende. När jag var tillsammans med en kille tröttnade jag snabbt eftersom kicken av bekräftelse avtog snabbt och jag sökte efter nya relationer. Mina dagar gick åt till att söka bekräftelse från morgon till kväll och kompisar som inte var med i innegänget dissade jag. Varför betedde jag mig så illa? Jo, låg självkänsla yttrar sig så. När man kommer i situationer då självkänslan hotas försvarar vi oss på ologiska sätt. Mitt försvar innebar att jag låtsades som de tysta personerna inte existerade.

Medvetenheten kring riskerna med för mycket solande har ökat markant bara de senaste åren men ändå är det många som betalar för att bli bruna och riskera att få hudcancer. Solbrännan försvinner snabbt och man måste sola igen och igen men sviterna och skadorna på huden består. Håll med om att det är konstigt att vi är beredda på att betala för risken att dö. Att träna upp självkänslan är gratis och ger livslång glädje, men ändå är det svårt att få människor att lägga ner några minuter om dagen för att bli nöjda med sig själva. Kicken av att vara nöjd med sig själv är obetalbar och kostar bara lite tid. Lyckan varar dessutom livet ut och inte bara så länge man har solbrännan eller sminket på plats. Kan du se dig själv på ålderdomshemmet, nöjd över att ha varit brunast och mest välsminkad när du var yngre? Kommer det att skänka dig glädje att du har eller hade en massa märkeskläder och dyra skor?

Jag har bestämt mig för att kunna se framåt i livet och anta utmaningar som gör mig stolt över den jag är, precis som jaSOLAAAg ser ut. Jag kommer vara stolt och glad över att jag tränade upp min låga självkänsla och levde ett liv för mitt eget välbefinnande och inte från hur andra såg eller ser på mig. Jag älskar friheten av att inte vara begränsad av vad andra tycker och det kommer att göra mig glad och stolt resten av livet.

Vad är viktigt i ditt livet? Är det att bli bjuden och delta på så många fester som möjligt eller att vara stolt och glad över det man gör? Jag minns att jag hade svårt att trivas i mitt eget sällskap och skulle aldrig få för mig att tacka nej till fest. Även om jag fortfarande tycker det är roligt att gå ut så har jag inga problem med att vara ensam vilket kunde skrämma mig tidigare.

Med låg självkänsla går man runt och funderar på vad andra tycker om en. Med vältränad självkänsla kan vi lägga den energin på det som gör oss lyckliga och det som verkligen betyder något i livet.


Kommentera