Hälsosam bonnabränna

by on 28 augusti, 2013

Jag går runt med en riktig ”bonnabränna” och mår som en prinsessa! Precis den typ av solbränna som många undviker genom att sola så fort det är möjligt. Många väljer till och med betala pengar för att förgylla ”välbefinnandet” i cancerlådor. Jag är dock stolt över min bränna för den säger mig att jag prioriterar min hälsa framför cancer. Jag spenderar hellre min värdefulla tid på cykeln än pressar mig på stranden eller i solariet. Cykling gör mig glad och lycklig.

Det har verkligen gått upp för mig vad hälsa innebär. När jag vägde betydligt mindre än nu och blev andfådd bara av att gå upp för en trappa fick jag frågor om jag tränade mycket, när sanningen var den att jag var långt ifrån hälsosam och inte tränade alls. Kosten behöver vi inte ens diskutera, jag hade ju ingen kost överhuvudtaget. Men eftersom jag alltid varit liten såg jag inte lika anorektisk ut som de lite längre anorexiatjejerna.

Lycka har ingenting att göra med skalan på vågen eller omfånget på mina ben. Det är ju framför allt mina ben som växer nu tack vare cyklingen och det är jag bara tacksam över, jag behöver all benstyrka jag kan få till mina cykellopp! Nu har jag betydligt fler lyckokilon och äter precis vad jag vill, både hälsosamt och även en del som inte direkt finns med i viktväktar- eller lågkaloridieterna. Jag har massor med energi och orkar därför hitta på kul saker som var helt otänkbara för några år sedan. Sist men inte minst så tänker jag dagligen sunda tankar om mig själv – Det kallar jag hälsa och hälsa är rikedom! Vi tänker uppemot ca 65 000 tankar om dagen. För majoriteten är det alldeles för mycket negativa tankar om oss själva. Tänkvärt är att 95 procent av de tankar du tänker i dag var de samma som du tänkte igår. Lite mental rensning, kanske?

Även om en frukt ser bra ut på utsidan är den inget att ha om insidan är rutten och samma sak gäller med oss människor. För att vi ska må bra behöver både in- och utsidan må bra och vara i balans. Jag har valt att kalla det för mentafysbalans i min kommande bok (som är kraftigt försenad, men den som…). För att vi ska känna oss i balans är det lätt hänt att vi försöker kompensera det som saknas på insidan med ett snyggt yttre. Ju sämre vi mår desto mer måste vi kompensera och till slut ägnar vi all energi åt det yttre och glömmer bort det inre. Frukten ruttnar och till slut går det inte att hålla upp fasaden, oavsett hur mycket man försöker sminka liket. Nu har jag istället smyckat min kropp med lycka!

Farmer tan

Det positiva med min tidigare ätstörning är att den lärt mig betydligt mer om mig själv samt livet än den ställt till med. Kroppsligt så har jag inte fått några men för livet vilket jag är oerhört tacksam över, för jag kommer aldrig någonsin behandla min kropp på det sätt jag gjort förut. Jag blir betydligt lyckligare av att regelbundet träna på att älska mig och min kropp precis som den är.

Jag blir frustrerad när jag ser vuxna människor som skaffar barn och inte klarar att förmedla sunda värderingar. Se till att du själv är i balans för att kunna ge dina barn rätt start i livet. Vad förmedlar du till dina barn? Ser du kvaliteter hos människor som kanske inte följer Gina Tricots ideal? Eller slänger du ur dig ”vilken tjockis”, eller ”blekfis” i tid och otid? I framtiden vill jag vara en förebild för mina barn och ge dem en bra grund i livet, vilket de bl.a. får med en bra självkänsla och en bra ”mentafysbalans”. Genom att hjälpa mig själv först hjälper jag automatiskt andra.

Kommentera