”Jag tar upp det förbjudna”

by on 29 december, 2013

http://mohamedtouzari.colin.se/2013/12/08/jag-tar-upp-det-forbjudna/

Väljer du att sitta hemma och äta din kvarg istället för att hitta på saker med dina vänner som du alltid tyckt varit så kul? Tänker du överdrivet mycket på träning och kost? Har en del av din livsglädje försvunnit för att du prioriterar bort annat som du tycker om för att tvångsmässigt träna? Har du en strikt diet och känner dig tvungen att kompensationsträna för att undvika din ångest när du ätit något ”förbjudet”?

Ätstörningar är lika vanligt bland killar som hos tjejer. Problemet är att många killar kämpar hårt för att vidmakthålla sin fasad och spela starka. Men det är genom att våga visa oss svaga som vi kan bli starka på riktigt. Att visa sin sårbarhet och söka hjälp för sin psykiska ohälsa är något som många inte ens vill tänka på. Sedan barnsben har framför allt killar blivit programmerade med att ”stora starka killar gråter inte”. Eftersom vi är flockdjur gör många beslag på sig själva för att undvika att bli utanför. Om något barn, framför allt en kille, börjar gråta på grundskolan och högstadiet är det vanligt att ”killkompisarna” skrattar. Det som hänt i vår barndom under en obehaglig emotionell händelse finns kvar inom oss och påverkar oss hela livet, tills den dagen vi väljer att ta tag i det underliggande problemet till våra destruktiva beteenden. I just detta fall leder det till att det finns ett stort mörkertal bland killar som inte vågar söka hjälp för att de skäms. Den vanligaste ätstörningen som killar drabbas av är ortorexi, eftersom det ofta är den starkaste killen i gänget som får mest uppmärksamhet. Vi behöver bara gå in i ett omklädningsrum för att se hur många killar jämför sina biceps i speglarna, och killen som inte har så mycket muskler alls känner sig många gånger utanför. Grupptrycket bland kompisarna är svårt att stå emot, därför rekommenderar jag alla att våga lägga lika mycket energi och tid på inre växande som på växandet av musklerna. Det råder alltför stor utseendefixering i vårt samhälle idag. Är man otrygg i sig själv är det vanligt att man försöker kompensera det genom att fokusera överdrivet mycket på utsidan, istället för att titta inåt och se vad som döljer sig där bakom hela muskelpaketet. Träning i sig är hälsosamt för oss alla, men en del missbrukar träning lika mycket som en alkoholist missbrukar alkohol och då flyr man ifrån sig själv.

Det är väldigt modigt av denna kille att våga visa sin sårbarhet så han får möjlighet till personligt växande. Hoppas hans mod att öppet berätta hur det varit för honom, kan hjälpa många killar att våga söka hjälp. Synd att många killar skäms för att ta hjälp/bli coachad av en tjej, för jag skulle mer än gärna hjälpa er där ute så ni kan bli trygga i er själva och inte behöva leva i ett ständigt ”kämpande”.

Lie

Kommentera