Jag äter vad f*n jag vill!

by on 19 februari, 2014

”Är det inte ironiskt? I den del av världen där vi har mat i överflöd tycks kvinnor förväntas äta allra minst. Aldrig en lika stor portion som mannen. Aldrig sådär totalt njutningsfullt utan molande ångest.”

Inte konstigt att alltfler drabbas av ätstörningar. Jag är verkligen inte feminist men blir förbannad över att folk reagerar när en kille petar i sig några salladsblad men inte när tjejer gör det. ”För tjejer äter ju inte så mycket” – SÄGER VEM? Med dessa normer är det inte konstigt att flickor tenderar att äta allt mindre och svälta sig själva – ”det är ju så tjejer gör”. När en tjej äter en lika stor portion som en man får hon ofta kommentarer som ”hur orkar du?” och att hon bör tänka på vikten. Men hur ofta säger man det till någon kille? Istället är det tvärtom, killar förväntas att äta mycket och gör dem inte det för de höra att de borde ”äta som en man”.

Mentafys

Ja, jag går igång extra mycket på kostfrågor eftersom jag själv har lidit av ätstörningar. Tack och lov lyckades jag ta mig ur eländet. Och eftersom jag själv varit på botten av ätstörningsträsket vill jag hjälpa och förebygga så alltfler kan finna glädje i att bara njuta av livet och av att vara sig själva. Äntligen är jag och min kropp ett bra team och jag ÄLSKAR den. Mina härligt starka ben som trampar alla mina mil på cykeln och min fantastiska kropp som håller mig frisk och som alltid hänger med på alla aktiviteter jag genomför. Jag älskar min kropp för att den klarar av de utmaningar jag ger den. Den har klarat sig igenom en tidigare ätstörning och blivit frisk utan att ta allt för mycket skada. Våra kroppar är fantastiska och är såååå mycket mer än bara ett utseende. Det viktigaste är funktionen. Att vara stark och orka med sitt liv är inte något vi ska ta för givet. Varje dag är jag tacksam över att min kropp är frisk och att jag har ben och armar som jag dagligen använder mig utav. Det är inte alla som får den gåvan – tänk på det. Var stolt över dig själv och din kropp.

Till alla er som känner att ni har en för kontrollerad kost och träning, ställ er frågan: lever jag det liv jag verkligen vill ha? Eller tvingar jag mig själv att avstå från livets goda för att upprätthålla något slags ideal, en vikt som jag är livrädd att tappa – oavsett insatsen? Om man tränar regelbundet har man ingen anledning att banta.

Jag är så himla glad över att den tiden är bakom mig, tiden av svält och att aldrig kunna skratta spontant eftersom livsglädjen var borta för längesedan. Allt handlade bara om en kamp att avstå från mat och jag är idag grymt tacksam över att självmordstankarna aldrig förverkligades – för ett tag var jag nära att avsluta mitt liv, dock bevarade jag dessa tankar ytterst hemliga. Men hade jag inte varit med om detta helvete så hade jag aldrig älskat både mig själv och livet så mycket som jag gör idag – dock med mycket kämparvilja och mod som insats. Det som är värt att ha kommer ofta inte gratis.
Slösa inte bort era liv med ett ständigt bantande och självförakt mot er själva. Man missar så mycket roligt i livet om man nojar över vikten hela tiden. Vi har bara fått ett liv vad vi vet, visst är det väl onödigt att slösa bort den tiden med självförakt? ”Livet är för kort för att bantas bort”. Bantning förstör ämnesomsättningen och är ofta en inkörsport till ätstörningar. Jag vet eftersom jag själv har varit där, vilket resulterade i att jag bröt ner min kropp. Gör inte om mitt misstag!

Våga vägra onödig bantning 2014! Att ha ett avslappnat förhållande till kost och träning är den bästa metoden för att uppnå ett bättre mående.

http://blogg.alltommat.se/cissiwallin/2014/02/03/ska-du-verkligen-ata-allt-det-dar-tjejen/

2 Responses to “Jag äter vad f*n jag vill!”

  • ida skriver:

    Bra skrivet!!!! Visst är det sjukt att män förväntas äta rejält som en karl medan kvinnor ska bli mätta på lite sallad?! Jag skäms när jag äter mycket. Varför?
    Jättebra blogg! Önskar jag kommer så långt som du en dag ♥ kram

    • admin skriver:

      Ja, det är riktigt tråkigt att det ska behöva vara så! Tack så mycket Ida, vad kul att du gillar min blogg! :) Jag tror på dig tjejen! Det kommer du att göra, du fixar detta! Ta en dag i taget och fortsätt framåt i ditt tillfrisknande, en utmaning för varje dag. Kram på dig!

Kommentera